Cautari, WOM si promovare online/offline

Cautari, WOM si promovare online/offline

.ro e cu precadere o piata in dezvoltare, constant apar noi nise din offline generate de nevoi si/sau de cereri. Indiferent ca e vorba de o nisa locala sau nu, ele vor ajunge pe online.

Cateva din aceste nise sint deja pe online si ele au o mare problema: oamenii nu obisnuiesc sa caute pe online ceea ce ei ofera. Alteori, obisnuiesc sa caute, dar nu sint site-uri si dau de spam…dar asta e alta discutie.

De multe ori, oamenii nu cred ca ar putea gasi pe online solutii la nevoile pe care le au sau nu gasesc site-uri la cautarile pe care le fac. Si prima situatie si a doua poarta intr-un anumit fel “vina” celor ce intretin acele nise.

Ca o paranteza, la Link Your Business Iasi am aratat cum oportunitatile de cautare locale nu sint fructificate de ieseni, motivul fiind fix cel anterior, oamenii nu cred ca ar putea gasi sau avea o afacere pe online. Nici in ziua de azi la unele cautari cu potential nu apar site-uri ale unor firme iesene.

Pentru prima situatie am un exemplu interesant de WOM, intalnit acum 3 ani (?) la Cluj cand la o intalnire ODO am auzit de un magazin online ce vinde sosete online. Detinatorii magazinului au inceput prin a “imprastia” vorba despre magazinul lor atat pe online cat si pe offline.

O intrebare simpla pusa pe offline s-a tansformat intr-o cautare care a evoluat la aproximativ 1000 de cautari pe luna, asa cum preconizeaza acum unealta de analiza de la Google Adwords. 1000 de cautari exacte dupa cuvantul cheie “sosete”, dar nisa in timp a dezvoltat si derivate ce ridica numarul total de vizitatori.

Trecand peste detaliile ce tin de afacerea in sine, cautarea respectiva la acea data nu parea decat o gluma a unor temerari. Sincer, nici eu nu am crezut ca se poate cauta asa ceva pe .ro, la acea data.

Totusi, ceea ce ma face sa transmit mai departe aceasta poveste e modul in care detinatorii site-ului si-au promovat offline, pe la diferite intalniri, afacerea. Faptul in sine m-a facut sa transmit mai departe exemplul lor printr-o simpla intrebare: “stii ca poti sa cumperi sosete online?” sau “te-ai gandit vreodata ca ai putea sa cumperi sosete online?” . Toti cei care au auzit acest exemplu spus de mine au zambit, au stat cateva secunde si au cugetat si apoi au zis incantati: “Foarte misto, nu m-am gandit!”.

E un efect interesant si ce e si mai interesant e ca (si) ei la randul lor au pus aceste intrebari altor oameni ce ar putea fi interesati de acele produse.

E un caz fain de WOM ce s-a “imprastiat” rapid si care a facut oamenii sa se uimeasca de faptul ca nu s-ar fi putut gandi la asa ceva … sa cumpere online astfel de produse.

Specific ca lucrul asta s-a intamplat acum 3 ani de zile, intalnirea era la Cluj cand am avut ocazia si placerea sa intalnesc in jur de 30 de oameni de online ce venisera la prima intalnire ODO in Cluj. Mihai si asociatul lui ne-au povestit in prezentarea lor despre afacerea pe care o au.

In unele cazuri, eu cel putin, am zis doar numele site-ului…ceea ce intr-o anumita masura s-au transformat in accesari directe pe site…dar, probabil cel mai important, oamenii au transmis mesajul mai departe ca fiind o experienta interesanta.

Un al doilea exemplu, la fel de interesant dar cu un sfarsit slab, e cel in care eu, acum 5-6 ani, incercam sa promovez o cautare pentru a-mi atrage vizitatori pe Seo-Point.com.

Spuneam ca are un sfarsit slab ptr ca in timp am renuntat a-l mai folosi, krumel.ro a devenit, dintr-un blog ce intentiona sa ofere pareri personale, un blog specific domeniului.

Totusi, “articole seo” e un cuvant ce aduce constant in jur de 260 de cautari, atat cat preconizeaza Google Adwords pe cautari stricte. Nu e un cuvant cheie care sa fi existat la inceput, nu era o cautare frecventa nici pe continutul englezesc si a venit ca o reformulare a cautarii “articole despre seo”.

Ce e interesant e ca prin promovarea lui, prin mesaje puse in semnaturile de pe forumuri (populare prin 2005-2006 cand incepusem sa scriu), am reusit sa influentez un numar de oameni sa caute dupa aceaste cuvinte cheie.

Influentarea nu incercam sa o fac folosind metoda traditionala de link cu cuvant cheie in semnatura, ci incercam un test prin care ii puneam pe oameni sa caute. Semnatura continea urmatoarele cuvinte: “Google keyword: articole seo” .

Acum nu mai folosesc aceasta semnatura, intre timp blogul a devenit doar un muzeu de articole vechi …totusi oamenii inca obisnuiesc sa foloseasca aceasta cautare ptr a ajunge pe site. Nu neg ca e posibil sa existe o influenta venita si din partea unor confrati care au inceput sa isi denumeasca site-urile folosind aceasta cautare.

Astea sint doar 2 exemple de influenta printr-o forma (sau nu) de WOM sau alte modalitati de promovare si influenta, ele sint utile cu un anumit efort si intr-un anumit context. Se aplica in general niselor, niselor care abia incep sa se dezvolte. E o metoda buna de a incepe promovarea si a incerca sa influentezi primele rezultate, atat online cat si offline.

Pentru afacerile locale sau cele nisate, cautarile induse prin WOM pot dezvolta o afacere daca mesajul transmis uimeste si creaza curiozitate. Curiozitatea se transforma in certitudine, ceea ce la randul ei dezvolta promovarea spre persoane cu potential interes.

Oamenii pot fi influentati offline si trimisi prin cautari pe diferite site-uri. Alternativa ar fi sa dati direct link-urile si ei sa transmita mai departe prin cuvinte cheie serviciile sau produsele pe care le oferiti.

Excludeti din mintea voastra faptul ca pe oriunde va plimbati sint oameni care stiu online. Nu toti stau pe net si “consuma bugete”. Nu toti viseaza ca ruralul sa faca browsing de pe camp si sa cumpere online. Si in general, chiar daca T, FB sau Hi5 sint populare in .ro, o mare parte din oameni folosesc online-ul ptr alte scopuri si “nu se incadreaza in target”.

Genul asta de promovare se aplica celor ca nu sint ahtiati dupa online sau care in general online-ul se limiteaza doar la cateva lucruri simple.

Voi ce alte povesti de cautari induse ce s-au dezvoltat in timp stiti? Chiar ar fi interesant sa stim istoria unor cuvinte cheie si ceea ce promoveaza ele..
Sursa : www.krumel.ro

There are no comments yet...

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2010 - 2019 4SEO. All rights reserved.