HyperText Transfer Protocol (HTTP)

HyperText Transfer Protocol (HTTP)

O aplicatie la nivel protocol pentru distibuirea informatiilor de sistem hypermedia. Este un protocol simplu si generic, ce poate fi folosit pentru multe sarcini de lucru in afara de scopul sau declarat, pentru hypertext.

Presupun ca multi din cei care nu cunosc ce inseamana erorile de HTTP, v-ati intrebat care e rolul lor si ce explicatie aduc.

Iata cateva din ele:

Erori informationale 1xx

Aceasta clasa a status-ului indica un raspuns provizoriu al serverului si contin numai linia de status (de raspuns) sau alte aplicatii optionale. Nu sint aplicatii necesare pentru acesta clasa de raspuns/status. Aceste status-uri pot fi ignorate.

100 Contiunua

Utilizatorul ar trebui sa isi continuie cererea/actiunea. Acest raspuns provizoriu este folosit pentru a informa utilizatorul ca partea initiala a cereri a fost receptata si ca deocamdata nu a fost refuzata de server. Utilizatorul ar trebui sa continuie si sa ignore acest raspuns.

101 Schimbare Protocol

Server-ul intelege si are intentia de a de a indeplini cererea utilizatorului, raspunzand prin aceasta eroare, ca parti ale serverului sint in proces de schimbare/mutare. Server-ul va schimba protocolul imediat dupa ce raspunsul pentru linia 101 va fi terminata. Protocolul ar trebui schimbat doar in momentul in care acestul lucru este avantajos si se permite.

Raspuns reusit 2xx

Clasa de raspuns/status ce indica utilizatorului ca cererea a fost primita, inteleasa si acceptata cu succes.

200 OK

Aceasta cerere a fost executata cu succes. Informatia a revenit cu un raspuns pozitiv, indiferent de modul in care s-a facut cererea:

  • Primit/receptionat o intrare/cerere corespunzand procedeului solicitat in/spre raspuns.
  • Directionat/condus cererea catre campurile aferente sursei de raspuns fara un mesaj .
  • Trimite un raspuns continand sau descriind rezultatul actiunii.
  • Cauta/urmareste o intrare ce contine mesajul cerut.

201 Creat/realizat

Cererea a fost indeplinita avand ca rezultat crearea unui nou rezultat. Noul rezultat poate fi referit/raportat de catre *URI-uile inapoiate la intrarea raspunsului.
*URI-rile sint cunoscute sub diferite nume precum: WWW, Universal Document Identifiers, Universal Resource Identifiers, Uniform Resource Locators (URL) si Uniform Resource Names (URN).

202 Acceptat

Cererea a fost acceptata pentru procesare, dar aceasta din urma nu a fost terminata complet. Scopul acestui mesaj este de a permite unui server sa accepte cereri de la alti utilizatori, fara a cere conexiunii clientului sa insiste pana ce procesul/cererea e completa.

203 Informatie neautorizata

Informatia returnata/revenita nu e definitiva ca fiind din server-ul principal, ci e adunata/receptionata de la un server local.

204 Fara continut

Server-ul a indeplinit cererea si nu e nevoit sa intoarca raspunsul, dar ar dori sa raspunda printr-o informatie recenta, gen meta.

205 Continut refacut

Cererea a fost indeplinita si ar trebui ca browser-ul sa puteti modifica/reseta modul de vizualizare a documentului ce a cauzat aceasta cerere catre server.

206 Continut partial

Serverul a indeplinit partial cererea de primire de la sursa.

Redirectari 3xx

Aceasta clasa de raspuns/status indica faptul ca actiunile urmatoare vor trebui facute de browser pentru a putea fi indeplinita cererea. Cererea ar putea fi directionata de browser fara a interactiona cu utilizatorul daca si numai daca metoda folosita in cea de a doua cerere este Primit/receptionat sau Directionat/condus.

300 Diferite/multiple alegeri

Sursa cererii corespunde unor seturi de descrieri, fiecare cu locatii specifice, iar browser-ul – dat fiind negocierea informatiei, primeste raspunsul astfel in cat utilizatorul/browser-ul sa poata alege modul dorit astfel incat redirectarea sa fie spre acea locatie.
In cazul in care cererea a fost de tip Condus/trimis, raspunsul ar trebui sa includa o intrare cu lista caracteristicilor si locatiilor de unde utilizatorul sau browser-ul poate alege sursa cea mai apropiata.

301 Modificat/mutat permanent

Cererii i-a fost atribuite o sursa noua si permanenta URI iar cererile urmatoare ar trebui sa foloseasca una din sursele returnate URI.
Daca acest mesaj/cod este primit ca raspuns al unei cereri tip Primit/receptionat sau Directionat/condus, browser-ul nu trebuie sa redirectioneze automat cererea, doar daca nu poate fi confirmata de catre utilizator.

302 Gasit

Sursa cererii este temporar pe un alt URI. In cazul in care redirectarea ar putea fi schimbata ocazional, utilizatorul ar trebui sa foloseasca in continuare Cererea URI (Request-URI) in cazul unor cereri ulterioare.
Daca mesajul/statusul 302 este receptionat ca raspuns al unei cereri alta decat Primit/receptionat sau Directionat/condus, browser-ul nu trebuie sa redirecteze automat cererea daca aceasta nu poate fi confirmata de carte utilizator.

303 Vezi alta sursa

Raspunsul cererii poate fi gasit sub un diferit URI si ar trebui sa fie receptionata folosind metoda Primit/receptionat de la acea sursa.

304 Nemodificat

In cazul in care clientul a efectuat o cerere de tip Primit/receptionat si accesul este permis, dar documentul nu a fost modificat, serverul ar trebui sa raspunda cu acest mesaj/status.

305 Foloseste Proxy

Cererea trebuie accesata printr-un proxy dat de catre campul de locatie. Acesta este dat de catre URI. Beneficiarul va repeta acesta unica cerere prin intermediul unui proxy. Raspunsul 305 va fi generat doar de catre serverul de origine.

306 (Nefolosit)

Acest mesaj/status a fost folosit intr-o vesiune anterioara a specificatiilor deci nu mai este folosit, el find retinut.

307 Redirectare temporara

Sursa ceruta se afla temporar la un diferit URI. Din moment ce redirectarea poate fi modificata ocazional, utilizatoarul ar trebui sa continuie sa foloseasca URI-ul cerut pentru viitoarele actiuni.

Erori ale utilizatorilor 4xx

Aceasta clasa de mesaje/statusuri este folosita in cazurile in care utilizatorul ar putea gresi formularea cererii. Exceptia fiind raspunsurule pentru cererile tip Directionat/condus, atunci serverul ar trebui sa contina o intrare cu o explicatie a situatiei erorii si daca e o eroare temporara sau pemanenta. Aceste raspunsuri sint aplicabile pentru orice fel de cerere. Browser-ele ar trebui sa arate orice intrare ceruta de utilizator.

400 Cerere gresita

Cererea nu a putut fi inteleasa/perceputa de catre server din cauza unei sintaxe gresite/incomplete. Utilizatorul ar trebui sa nu repete cererea fara ca aceasta sa suporte modificari.

401 Neautorizat

Cererea necesita autentificarea/inregistrarea utilizatorului. Raspunsul trebuie sa includa WWW – camp de autentificare continand o somatie aplicabila utilizatorului. Utilizatorul poate repeta cererea. Daca cererea deja includea campul de autorizare, atunci raspunsul 401 indica faptul ca autorizarea a fost refuzata. Daca raspunsul 401 contine aceeasi somatie ca raspuns principal iar browser-ul a executat autentificarea cel putin o data, atunci utilizatorul ar trebuie sa i se prezinte intrarea data in raspuns, din moment ce aceasta include informatii relevante.

402 Necesita plata

Rezervat pentru utilizare ulterioara.

403 Interzis

Serverul a inteles cererea, dar refuza sa o indeplineasca. Autorizarea nu ajuta in nici un caz, iar cererea nu ar mai trebui repetata.

404 Negasit

Serverul nu a gasit nimic care sa corespunda cererii URI. Nu se dau indicatii despre conditia temporara sau permanenta.

405 Metoda nepermisa

Metoda specificata in Linia de cerere (Request-Line) nu este permisa de catre sursa identificata dupa URI cerut.

406 Neacceptat

Sursa identificata de cerere este capabila sa genereze doar intrari care au continut specific neacceptate de catre conditiile de acceptare trimise prin cerere.

407 Autentificare prin Proxy

Mesajul este similar celui 401 Neautorizat, dar indica situatia in care utilizatorul trebuie sa se autentifice prin proxy.

408 Cerere expirata

Utilizatorul nu a facut cererea in timpul in care serverul era pregatit sa o astepte. Se poate repeta cererea fara modificari prealabile.

Erori de server 5xx

Raspunsurile/status-urile ce incep cu unitatea/cifra “5″ indica cazurile in care serverul e constient de greselile produse sau e incapabil sa execute cererea. Exceptie facand raspunsul unei cereri Directionat/condus, serverul ar trebui, in acest caz sa includa o afisare cu o explicatie a situatiei de eroare, fie ca e temporara sau permanenta.

500 Eroare Interna de Server

Serverul a intampinat o conditie neasteptata si o previne spre a putea indeplini cererea.

501 Neindeplinit/nerecunoscut

Serverul nu poate suporta functionalitatea ceruta pentru a putea indeplini cererea. Acestea este raspunsul specific in cazurile in care serverul nu recunoaste metoda de cerere si nu e capabil sa o suporte indiferent de mijloc/resursa.

502 Poarta de /iesire gresita

Serverul, in timp ce incerca sa se comporta ca o poarta/iesire sau ca un proxy, a receptionat un raspuns invalid de la un server de deasupra/anterior in incercarea de a indeplini cererea.

503 Serviciu nedisponibil

In prezent serverul nu poate sa se ocupe de cererile trimise din cauza unei supraincarcari sau a serviciilor de intretinere a serverului ce au loc in acel moment. Aceasta este o stare temporara si in curand va fi remediata.

504 Poarta de /iesire expirata

Serverul, in timp ce incerca sa se comporta ca o poarta/iesire sau ca un proxy, nu a primit un raspuns la timp de la serverele de deasupra/anterioare lui specificat de URI (ex. HTTP, FTP, LDAP) sau de la un server auxiliar (ex. DNS ) necesar accesarii in incercarea de a termina/indeplini cererea.

505 Versiunea HTTP nu e suportata/sustinuta

Serverul nu suporta sau refuza sa suporte versiunea de protocol a HTTP ce a fost folosita in formularea cererii. Serverul sugereaza ca e incapabil sa completeze/termine cererea folosind aceeasi versiune cu cea a clientului.

There are no comments yet...

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2010 - 2019 4SEO. All rights reserved.