Motoarele de cautare

Motoarele de cautare

Motoarele de cautare servesc scopului de a indexa milioanele de pagini de pe World Wide Web. In momentul in care cauti un cuvant sau o fraza, motorul de cautare scaneaza intreaga baza de date unde sunt listate paginile indexate in prealabil, si “iti trimite” ca rezultat o lista cu paginile considerate cele mai relevante cautarii respective. Numarul de pagini rezultate si relevanta acestora depind numai de posibilitatile motorului de cautare folosit.

Motoarele de cautare au aparut undeva prin 1990 cand Alan Emtage, un student la universitatea McGill din Montreal, a creat o unealta de cautare numita “Archie”. Scopul era de a cauta prin informatiile de pe serverele FTP . In timp ce fisierele de pe aceste servere erau disponibile oricui, nu te puteai folosi de ele decat daca stiai adresa exacta a serverului si denumirea exacta a fisierului respectiv. Archie cauta aceste baze de date si aduna listele cu fisiere pentru fiecare server in parte. Facand asta, folosea ceea ce se numea potrivire de expresie care folosea caractere si bucati de fraze pentru a aduce utilizatorii la adresa serverului pe care era fisierul gazduit.

Archie poate parea acum o metoda antica de cautare in baza de date, dar crearea sa a dus la un start frenetic in cursa motorului de cautare perfect. Cum publicul a devenit din ce in ce mai constient de noul World Wide Web, nevoia pentru o unealta de cautare web a devenit imediat vizibila. A fost introdus conceptul de spidering prin care roboti software au inceput sa indexeze web-ul urmarind link-urile de la un site la altul, salvand tot textul din fiecare website intr-o baza de date pentru cautari.

In 1994 si 1995 au aparut trei motoare ca cautare importante – AltaVista, Lycos si WebCrawler – promitand baze de date cat mai mari cu sit-uri, si utilizare la folosire. Yahoo! a aparut cam tot in aceasi perioada, insa contrar opiniilor vremii Yahoo! nu e un motor de cautare. Yahoo! este un director organizat si sustinut de editori. Cu timpul Yahoo! a facut parteneriate cu cateva motoare de cautare importante ca Inktomi, si mai recent Google pentru a suplimenta rezultatele cautarilor.

Astazi motoarele de cautare se afla intr-o intensa competitie. In momentul actual exista pe internet cateva sute de motoare de cautare, dar doar cateva “majore”.

Acest mic grup de motoare de cautare este “responsabil” pentru mai mult de 90% din toate cautarile de pe internet.

Din moment ce motoarele de cautare sunt gratuite si disponibile oricui, apare intrebarea : ce le mentine in viata din punct de vedere financiar ? Raspunsul la aceasta intrebare reprezinta cheia intelegerii motivatiilor lor si te poate ajuta sa intelegi cum sa ajungi in top la anumite cautari. Nu este surprinzator, dar motoarele de cautare vor trafic. Modelul lor de venit este similar cu cel al ziarelor si revistelor printate. Exact cum revistele fac bani din advertising, asa si motoarele de cautare. Pentru reviste, un mai mare numar de cititori inseamna mai multi bani luati pe reclame. Acelasi lucru se intampla si in cazul motoarelor de cautare. Pentru a face cat mai multi bani este nevoie de un numar cat mai mare de utilizatori. Pentru a atrage utilizatori, in afara de reclamele normale ca la orice produs de pe piata, trebuie sa reuseasca sa faca utilizatorii sa se intoarca si sa il foloseasca pentru orice cautare. Pentru a reusi acest lucru trebuie sa ofere servicii de cautare de calitate, rezultate cat mai exacte si relevante.

Motoarele de cautare concureaza pentru a dezvolta cele mai bune formule sau algoritmi, pentru evaluarea relevantei paginilor web in concordanta cu frazele sau cuvintele cheie cautate de utilizatori. Acesti algoritmi sunt in continua schimbare pentru ca motoarele de cautare sunt in continua incercare de a-si imbunatati produsele pentru a oferi utilizatorilor sai rezultate cat mai bune la cautari.

Daca vrei sa obtii o pozitionare cat mai buna in motoarele de cautare atunci trebuie sa fii sigur ca site-ul tau este proiectat in asa fel incat motoarele de cautare sa il gaseasca ca fiind relevant pentru cuvintele cheie si frazele dupa care vrei sa fie gasit.

There are no comments yet...

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2010 - 2019 4SEO. All rights reserved.