Sitemap – Aproape totul despre…

Sitemap – Aproape totul despre…

Desi termenul “sitemap” este destul de vechi deja si se foloseste de cativa ani, inca mai exista voci care intreba “Ce este un sitemap?”, sau “Ce este un XML Sitemap?”, “Cum se face un sitemap?”, si chiar “Unde se pune un sitemap?” …

Va propun sa trecem in revista toate aceste intrebari si evident sa dam niste raspunsuri simple dar in acelasi timp clare si explicative.

Ce este un Sitemap?

Sitemapurile au aparut din nevoia de accesibilitate, in momentul cand siteurile au devenit mai mult decat 5 pagini web statice… Odata cu dezvoltarea tehnologiei, siteurile s-au dezvoltat din ce in ce mai mult si era din ce in ce mai greu sa gasesti o pagina web sau un articol intr-un site stufos, cu sute de pagini. Nu uitati ca nici motoarele de cautare la vremea aceea nu erau tocmai ceea ce au devenit azi.

Asadar, primele au fost sitemapurile html care aveau rolul de a ajuta vizitatorul ca gaseasca o informatie mai rapid pe un site, sau mai bine zis sa o gaseasca pur si simplu.

Cam in aceeasi perioada au inceput sa se dezvolte si sa fie din ce in ce mai bune si motoarele de cautare, si incet incet sitemapul a capatat si primul sau rol in SEO, adica, sitemapul era o pagina “impinsa in ochii crawlerilor”, in general linkata de pe prima pagina a siteului obligatoriu, dar si de pe toate celelalte pagini, tocmai pentru a fi sigur ca motorul de cautare ajunge la ea.

Ce gasea crawlerul pe pagina respectiva? Ei bine gasea ceea ce gaseste si acum, linkuri catre ~ toate paginile siteului, pe care le poate urma cu usurinta astfel incat sa aiba loc o indexare mai rapida si cat mai aproape de total a siteului respectiv.

Siteurile, webmasterii si motoarele de cautare evolueaza si astfel ajungem la …

Ce este un XML Sitemap?

Un XML sitemap este raspunsul la o necesitate in mare parte a motoarelor de cautare. Ca sa fim si mai precisi, la nevoia lui Google, desi la momentul respectiv si Microsoft si Yahoo! au adoptat noul trend. Termenul de “xml sitemap” este acelasi lucru daca vreti cu “google sitemap”, in mintea utilizatorilor, pentru ca Google a fost motorul de cautare care a luat forma veche de sitemap html si a dus-o la urmatorul nivel: xml sitemap.

De ce a facut Google asta? Pentru ca, un sitemap html desi isi atingea scopul si anume conducea motorul de cautare prin intreg siteul, avea dezavantajul ca era scris in html, si deci, pe langa linkuri, continea mult cod inutil si irelevant pentru crawler, care pana la urma insemna banda mai multa consumata, timpi mai mari de descarcare, poate insemna si greseli de interpretare, etc…

Limbajul XML a adus si mai multa simplitate sitemap-ului ca structura, si inca ceva in plus ca valoare. Google Sitemap contine si cateva alte elemente cum ar fi: data ultimei modificari a unei pagini sau importanta acesteia pe o scara de la 0,1 la 1. Cel mai important lucru adus noului model de sitemap a fost standardizarea. Adica, Google a propus un sablon dupa care sa se faca sitemapurile astfel incat toate sa fie la fel – ca structura – si evident sa ii fie lui mai usor de analizat.

A mai adus ceva Google: a pus la dispozitie webmasterilor si un mod mai facil de a propune sitemapul motorului de cautare, printr-o interfata web in cadrul serviciului Google Webmaster Tools. Nu o sa detaliez acest serviciu, pentru ca sincer, in afara de faptul ca il poti folosi pentru sitemap si inca vreo 2 lucruri, in mare este o prostie nefinalizata dupa parerea mea. Datele prezentate acolo sunt de multe ori eronate sau incomplete.

Mai jos aveti un model de structura al unui fiser XML. Un sitemap XML. Detalii complete + alte informatii despre XML Sitemaps gasiti la adresa oficiala.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9">
   <url>
      <loc>http://www.example.com/</loc>
      <lastmod>2005-01-01</lastmod>
      <changefreq>monthly</changefreq>
      <priority>0.8</priority>
   </url>
</urlset>

O unealta foarte buna pentru realizarea unui xml sitemap corect, gata de a fi prezentat crawlerilor se afla la adresa http://www.xml-sitemaps.com. Utilitarul acesta va permite realizarea unui sitemap xml de maximum 500 de URL-uri in mod gratuit. Pentru ~ 20 $ pun la dispozitie un utilitar desktop pentru realizarea sitemapurilor fara limita de pagini.

Dupa realizarea sitemapului, salvati fisierul sitemap.xml pe calculatorul personal, apoi uploadati-l pe server in radacina siteului, acolo unde aveti si celelalte fisiere, astfel incat sa fie accesibil la adresa http://www.siteultau.ro/sitemap.xml.

Daca nu aveti cont la Google Webmaster Tools, realizati unul. Este gratuit ca majoritatea serviciilor Google, si apoi urmand pasii descrisi acolo (foarte usor) comunicati crawlerului Google ca aveti un sitemap pentru el. De aici, de tot, se va ocupa el… Nu uitati, de fiecare data cand adaugati o pagina noua siteului sa realizati un nou sitemap, care sa includa si URLul nou.

Va asigurati astfel ca crawlerul google are acces imediat la materialele publicate si va mariti sansa ca ele sa fie indexate cat mai repede si deci sa va ocupati locurile asteptate in SERPS. Succes.

One Comment

  • Reply

    lordMiTnIcKReplied on 23/10/2010

    exista atat utilitare cat si websiteuri care fac acelasi lucru gratuit. si desigur exista torenti 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2010 - 2019 4SEO. All rights reserved.